Les nostres etiquetes expliquen d’on venim i el que som!

El Celler Vila Corona vol expressar en les seves etiquetes la riquesa geològica, paleontològica, arqueològica i mitològica del seu entorn. 

El nostre lema “Entre rocs i ceps” present en totes les nostres etiquetes, vol posar en relleu la importància geològica del terreny (terrer) on creixen el nostres ceps.

Fa 65 milions d’anys, la serra del Nerets era l’antic delta d’un riu que desembocava en el mar de Tetis, que enllaçava l’Oceà Índic amb l’Oceà Atlàntic. Aquesta platja d’arena transportada pels corrents d’aigua és ara una roca, l’arenisca d’Areny. En aquest indret vivien els últims dinosaures d’Europa i altres animals com ara cocodrils.

Posteriorment, fa 40 milions d’anys, es van formar els Pirineus. Sorgeixen gràcies al moviment de la placa africana, que empeny la placa hispànica fent-la xocar amb l’europea, formant una serralada de 8000 metres de mitjana, inclinada cap al sud, que va omplir de roques i guix més de mitja Catalunya al trencar-se i ser transportades per la pluja.

Al Pallars i altres indrets del Pirineu hi trobem la formació Tremp, o Garumnià, resultat de la formació dels Pirineus, que s’identifica principalment per les argiles vermelles, amb molt de ferro, que li donen el color vermellós, granat o rosa fosc, que caracteritza molts terrenys del Pallars. És únicament en el Pallars on es dòna el conrreu de la vinya en aquestes terres vermelloses del garumnià, constituint un terrer específic i únic pels nostres ceps. 

La roca dels Nerets que s’ha esmicolat i erosionat durant milers d’anys ha estat el terrer on han conreat la vinya els nostres avantpassats des de 1749. Des de el petit celler de la casa de Vilamitjana fins a la elaboració amb criteris enològics que va iniciar el pare del actual propietari, sempre s’ha comercialitzat amb el vi de la Conca de Tremp. Va esser en el segle XX quan es va perfeccionar el conreu i comercialització del vi, primer en bocois i botes, i desprès en ampolla, fins a l’actualitat en que sota la direcció i coneixements de l’enòleg Enric Vila i Corona, va assolir l’objectiu de ser el primer celler del Pallars que va entrar en la Denominació d’Origen Costers del Segre, especialitzant-se en monovarietals i conservant el cupatge de les varietats autòctones del Pallars. 

És en l’etiqueta de Tu rai… on es veu l’erosió en la roca dels Nerets, que aportarà la riquesa en silicats, mica, quars, quarsites, feldespat de potassi, calç i altres minerals que a l’esmicolar-se juntament amb les terres vermelloses del Garumnià, són el substrat de la vinya. Tu Rai… és el nostre vi negre cupatge de les varietats autòctones del Pallars (Morastell, Ull de Llebre i Garnatxa) que vol rememorar el vi que feien els nostres padrins, d’aquesta forma volem mantenir l’essència del vi que es feia amb les varietats negres que majoritàriament hi havia en la finca i on hi participava tota la família a l’hora de veremar i vinificar. Volem conservar el gust del vi que era present en el porró i la bota de totes les cases del Pallars. En l’actualitat som els únics que conservem aquest cupatge de raïm negre amb les varietats autòctones del Pallars.

Els vins monovarietals que vinifiquem i embotellem sota la denominació Llabustes volen fer un homenatge i a l’hora conservar la toponímia del antic poblat medieval de Llabusta, ubicat en la Serra dels Nerets, entre el terme de Vilamitjana i Suterranya, on tenim una de les nostres finques. 

Tot caminat pel barranc sota l’antic poblat de Llabusta, vàrem trobar un fòssil que va ser analitzat per geòlegs i paleontòlegs que treballen en l’estudi d’aquesta zona dels Nerets i varen determinar que pertanyia a un Equinoid del Cretàcic Superior, aquesta troballa paleontològica forma part de l’etiqueta del vi blanc Llabustes Riesling i del vi negre Llabustes Cabernet Sauvignon.

* Patrimoni Natural – EDM de Vilamitjana *

Conflueixen geologia i mitologia en l’etiqueta del vi negre Llabustes Ull de Llebre on veiem una silueta en la roca del Neret que recorda una gran petjada humana, d’aquesta manera volem destacar l’indret mitològic de la “ Potada de Batzop” recollit per les rondalles populars de la zona i en el llibre Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Jussà (Pep Coll), a l’hora que ens explica l’erosió que ha fet l’aigua durant milers d’anys en la Serra dels Nerets.

*Mitologia, llegendes i geologia, A Tremp. Institut Cartogràfic*

Aquesta aproximació a la cultura popular i a la geologia es va plasmar en una sortida eno-literària tot passejant fins la Potada de Batzop, explicant rondalles i finalment degustant en el celler una copa de vi negre Llabustes Ull de Llebre, dins del marc de les activitats de Biblioteques amb DO, on hi participa el Celler Vila Corona i organitza la biblioteca Maria Barbal de Tremp.

*Lletres i vins – Biblioteca Pública Maria Barbal*

*Llegendari de la Potada de Batzop*

Una troballa rellevant en l’estudi de la riquesa arqueològica del Pallars, ha estat la presència de indústria lítica durant l’excavació de la Cova de les Llenes (Pallars Jussà). Els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ens van voler agrair el nostre interès en apropar la riquesa cultural del Pallars a traves de les nostres etiquetes, i ens varen obsequiar amb la fotografia de la bifaç neandertal que varen trobar i que els hi permetia estudiar el comportament i relacions de les comunitats neandertals en aquesta zona de mitjana i alta muntanya, durant el Plistocè, ara fa 200.000 anys. 

*Cova de les Llenes*

És per aquest motiu que vàrem incloure la bifaç neandertal de la cova de les Llenes en l’etiqueta de l’ampolla de vi negre Llabustes Merlot. Una varietat de raïm que també ha travessat fronteres i que s’ha adaptat al nostre terrer amb uns excel·lents resultats, com ho demostren els nombrosos premis internacionals que ha aconseguit el nostre Llabustes Merlot, entre altres la medalla d’Or en el Concurs Mondial du Merlot & Assemblages 2017 .     

*Mundial Du Merlot & Assemblages 2017*


La darrera troballa paleontològica que hem incorporat en la nostra etiqueta de l’ampolla de vi blanc Llabustes Chardonnay s’ha realitzat a tocar de les nostres vinyes, al jaciment dels Nerets. Durant anys, els investigadors del Museu de la Conca Dellà i l’Institut Català de Paleontologia han estan treballant aquest jaciment on en el decurs de les últimes campanyes varen trobar restes pertanyents a un cap d’un titanosaure, un dinosaure herbívor de coll llarg. Aquest fòssil encara es troba en estudi, de manera que els investigadors ens van facilitar una reconstrucció del crani feta per mitjans digitals per tal de poder-la incorporar en una de les etiquetes. A jutjar per les dimensions del cap, els paleontòlegs calculen que el titanosaure dels Nerets hauria pogut assolir uns 15 metres de llargada, 3 metres d’alçada i un pes aproximat de 10 tones.

*Excavació paleontològica al jaciment del Cretaci superior de els Nerets*

Agraïm el treball que desenvolupen tots aquests investigadors i escriptors que ens permeten conèixer millor el nostre entorn, la nostra evolució i és font de riquesa cultural per a tots els que s’interessin en el territori (terrer)  i el vi que resulta del treball de la terra i els coneixements que s’han transmès de generació en generació i que el Celler Vila i Corona vol oferir en cada copa de vi.