ACTIVITATS DE BIBLIOTEQUES AMB D.O. A TREMP: LLEGIM "EL CELLER" I PARLEM SOBRE LA FIL.LOXERA AL PALLARS


 Aquesta setmana hem iniciat les activitats al voltant del projecte Biblioteques amb DO a Tremp amb la tertúlia mensual del club de lectura de ficció.La trobada, per comentar la novel·la El celler de Noah Gordon, estava oberta a tothom , amb un convidat d'excepció, l'enòleg Enric Vila, del Celler Vila Corona que ha donat informacions tècniques valuoses per emmarcar la novel·la.

Ahir divendres, prop de 80 persones vam gaudir amb una xerrada sobre La Fil·loxera al Pallars, a càrrec de l'historiador Sisco Farràs.

Hem sabut que a la Conca de Tremp es feia vi des del període medieval i ho ha constatat amb el fet que en el llibre de l'historiador Ramon d'Abadal, Els comtats carolingis... es recullen 322 documents medievals, dels què 122 tracten de la producció de vi.

Farràs s'ha referit a les diverses obres històriques que fan referència a la producció vitivínicola. Us en destaquem:

Descripció del marquesat de Pallars i del vescomtat de Vilamur per Onofre Timbau : 1628, en què ja hi havia establerta una relació comercial entre la Conca de Tremp i la muntanya a través del conreu de la vinya i per tant un comerç articulat.

Respostes al qüestionari de Francisco de Zamora, del segle XVIII, posa de manifest el conreu de la vinya a tota la Conca de Tremp.

Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar, de Pascual Madoz del segle XIX es refereix a l'abundància i excel·lent qualitat del vi de la conca.

En els llibres de matrícula industrial, també del XIX, es constata la producció de prop de mig milió de litres a Salàs de Pallars.

Ens hem sorpès amb les dades: el 1911 s'havien arribat a produir prop de 17 milions de litres de vi i es destinava una tercera part del territori al conreu de la vinya.

La fil·loxera va arribar al Pallars cap al 1900, un dels darrers llocs de Catalunya on va fer estralls i es produeix una crisi sense precedens que, el 1911 va portar a molta gent de la Conca de Tremp a emigrar cap Argentina.

La segona part de la xerrada ha anat a càrrec d'Enric Vila, del celler Vila-Corona de Vilamitjana, que ha aportat la seva visió de productor de la zona i s'ha referit a altres plagues que van afectar la Conca de Tremp a part de la fil·loxera des del segle XIX. El celler Vila-Corona és el primer celler que es va obrir a la Conca de Tremp després de molts anys.

El celler Vila-Corona ha etiquetat el vi Tu Rai... per aquesta edició del projecte Biblioteques amb D.O., que hem tastat al final de la xerrada. Es tracta d'un vi negre, jove, elaborat rememorant la manera de fer tradicional del Pallars, guanyador de nombrosos reconeixements internacionals. Boníssim!

 

 

 


Celler
Vins
Enoturisme
Notícies
Registre
Login
Contactar
disseny Icnea amb tecnologia Vinum.cat